Keltové v Nižboru vítali jaro

29. 4. 2018

V prostorách zámku Nižbor se v sobotu 28. dubna konaly oslavy tradičního keltského svátku jara – Beltain. Návštěvníky vítala hudba, zpěv, tance, keltská řemesla i keltská obydlí.

„Beltain oslovil obrovské množství lidí, kteří v nádherném počasí zaplnili zámek i okolní prostory. Za bohatý program i modernizaci keltské expozice v zámku si určitě Ústav archeologické památkové péče, který Informační centrum keltské kultury zpravuje, zaslouží velkou pochvalu,“ netajil se uznáním předseda Výboru pro památkovou péči,kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Informační centrum keltské kultury bylo zprovozněno v roce 2004 jako součást velkého grantu Keltská Evropa. Zámek se tak stal trvalou připomínkou keltské minulosti Čech a svou polohou naproti slavnému oppidu Stradonice zprostředkovává svým návštěvníkům nejen poznání, ale také atmosféru keltského světa.

Beltain pro Kelty symbolizoval zrození jara a oslavoval očistu po zimě a počátek bezpečného a plodného období. Býval slaven v noci na přelomu dubna a května velkými ohni, hodováním, tancem a magickými rituály. Ač se původně jednalo o prastarou tradici, i v naší společnosti bychom nalezli její otisk. Naše známé Pálení čarodějnic a následný první máj s polibky pod rozkvetlými stromy se totiž svým průběhem nápadně podobají keltským zvykům.

Na zámku Nižbor oslavy obohatilo hudební vystoupení kapel Dick O´Brass, Isara, Ječmen a Městská, taneční vystoupení skupiny Gall-Tír a tradiční ohňová show.  V rámci oslav bude také otevřena nová podoba stálé expozice o Keltech. Nechyběli ani udatní bojovníci Vousova kmene, kteří předváděli bojové umění, jejich ženy zase překvapovaly řemeslnou zručností. V rámci oslav byla také otevřena nová podoba stálé expozice o Keltech.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj