50. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka odstartoval

25. 4. 2018

V úterý 24. dubna byl v Příbrami slavnostně zahájen jubilejní 50. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka. Akce konaná pod záštitou ministra kultury Ilji Šmída a hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové patří k nejvýznamnějším festivalům vážné hudby na území kraje. „Středočeského rodáka Antonína Dvořáka můžeme bez nadsázky označit za největší osobnost, která celosvětově proslavila náš kraj a celou zemi. Proto jsem s velkou radostí poskytla jubilejnímu padesátému ročníku záštitu a podpořila partnerství Středočeského kraje,“ sdělila hejtmanka.

„Hluboce se skláním před organizátory všech ročníků i organizátory toho letošního, museli překonat mnoho překážek, aby prvotní myšlenku přeměnili do nádherné tradice, na kterou jsme právem hrdi,“ ocenil hodnotu festivalu předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. Jako zástupce hlavního partnera festivalu pak položil k památníku A. Dvořáka při pietním aktu před příbramským divadlem i kytici.

Slavnostnímu zahájení předcházelo i otevření výstavy k 50 letům Hudebního festivalu v Domě Natura, která bude probíhat až do konce září.

Hudební festival vznikl v roce 1969 z iniciativy Společnosti Antonína Dvořáka. Na festivalu nechyběly ani vynikající orchestry z domova a zahraničí -  Česká filharmonie, Pražský komorní orchestr, Royal Philharmonic Orchestra London nebo Moskevská státní filharmonie.  V roce 1990 převzalo pořádání festivalu město Příbram, v roce 2015 došlo k transformaci festivalu a přesunu pořadatelských práv na neziskovou organizaci Dvořákovo Příbramsko. Z8kladní programovou linií festivalu je 13-15 koncertů zaměřených nejen na A. Dvořáka, ale i na další mistry 18. a 19. Století, nechybí ale ani mladší autoři. Koncerty doplňuje řada doprovodných akcí.

Slavnostní zahájení festivalu v příbramském Divadle A. Dvořáka probíhalo ve znamení Dvořákovy Rusalky a Romea a Julie od Ch. Gounoda, aplaus publika si zasloužila Adriana Kučerová i Aleš Briscein. Druhá část patřila opět Dvořákovi – 8. Symfonie G Dur, op. 88 se procítěně zhostil Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Aktuální program lze nalézt na webových stránkách www.hfad.cz.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj