Co předcházelo vzniku republiky?

20. 4. 2018

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně byla 19. dubna slavnostně zahájena výstava "Než vznikla republika".

„Výstava, které poskytla záštitu hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, je součástí akcí k 100. výročí vzniku republiky, které v kraji máme, zaměřuje se zejména na období před vznikem republiky a v části výstavy zvlášť na Kladensko v letech 1914 až 1919“, sdělil při vernisáži předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Objemná výstava byla připravená ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a je zde možné vidět i unikátní fotografie, zbraně a výstroj ze sbírek Sládečkova vlastivědného muzea, Vlastivědného muzea ve Slaném, Muzea T. G. M. v Rakovníku, Národního technického muzea v Praze, Československé obce legionářské i ze sbírek soukromých sběratelů.

První část výstavy se věnuje faktům o vzniku společného svobodného státu Čechů a Slováků, o aktivitách Masaryka v zahraničí, legiích i bojích o územní integritu mladé republiky v letech 1918 – 1919. V druhé části výstavy se představuje válečné Kladensko, ze kterého pocházely tisíce vojáků sloužících na obou stranách války.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj