Když vteřiny zachraňují životy

16. 4. 2018

V neděli 15. dubna se v Chlumíně konal již druhý ročník speciálního závodu jednotek dobrovolných hasičů Vteřiny pro život.

„Soutěž nemá standardní disciplíny jako jiné závody, je simulací skutečného zákroku hasičů se vším všudy, s plnou výstrojí, a je to i pro diváky jiný zážitek. Jsem určitě rád, že vznik soutěže podpořil v roce 2017 i Středočeský kraj,“ poznamenal krajský zastupitel Zdeněk Štefek při návštěvě akce.

Jednotlivé jednotky musí v soutěži odmakat skutečně každou činnost – od oblečení do výstroje, přes sestavení funkčních hasicích systémů, zdolání překážek se žebříkem i přes okno, zhášení požárů až transport zraněných a jejich oživování. Za každou chybu jsou body dolů, velkou roli hraje nejen rychlost, ale i sehranost celého týmu. Štefek využil příležitosti podívat se i na probíhající investiční akce Sboru dobrovolných hasičů Chlumín – dostavují totiž další část hasičské zbrojnice. První část, rekonstruovaná taktéž za podpory Středočeského kraje již totiž praská ve švech, a to nejen kvůli požární uskladněné technice a nezbytnému zázemí, ale i kvůli velkému počtu mladého a mládežnického „potěru“ a kvůli řadě společenských akcí, které jsou zde s hasiči neodmyslitelně spojeny.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj