160 let od narození Zdenky Braunerové

13. 4. 2018

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy se 12. dubna slavilo 160 let od narození malířky, grafičky, knižní výtvarnice a organizátorky kulturního života Zdenky Braunerové. Při této příležitosti byla zahájena výstava "Vysoce ctěná slečno/Můj milý. Desatero mužů na paletě života Zdenky Braunerové", která mapovala díla mužů - výtvarníků z okruhu malířky Zdenky Braunerové. "Bylo mi ctí zúčastnit se vernisáže výstavy o takovéto osobnosti, stejně jako mi bylo před lety ctí slavnostně otevřít po povodních rekonstruovaný ateliér Zdenky Braunerové. Doufám i, že tak, jak budou hrdí obyvatelé Roztok na nové jméno své školy, tak budou hrdí i na její absolventy," podotkl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek v souvislosti s proběhlým aktem, při kterém představitelé města předali ředitelce ZŠ plaketu s novým názvem místní základní školy - Základní školy Zdenky Braunerové.

Program vernisáže uvedlo divadelní vystoupení žáků Základní školy, hudebního souboru ZUŠ a Komorního smíšeného pěveckého sboru ROSA. Ve výstavní síni akce pokračovala prohlídkou rozsáhlé a rozmanité výstavy děl výtvarníků z okruhu Braunerové: H. S. Pinkase, F. Ženíška, J. Mařáka, A. Chitussiho, F. Bílka, J. Uprky, M. Jiránka, J. Zrzavého.  K vidění je zde přes 90 uměleckých děl z různých státních institucí i soukromých sbírek, včetně rodinných příslušníků Zdenky Braunerové. Poprvé je zde také vystavena plastika francouzského sochaře Augusta Rodina Kovový věk, kterou autor věnoval Praze po první výstavě v Čechách v roce 1902 - pouze na jeden měsíc.

Výstava v Roztokách potrvá až do 12. srpna 2018.