Po práci legraci

12. 4. 2018
Stefek

Ve velké studovně Středočeské vědecké knihovny v Kladně proběhl 11. dubna zábavný podvečer s pedagogem, spisovatelem a novinářem Janem Nejedlým. Nad knihou „Po práci legraci“ autor společně s návštěvníky zavzpomínali na to nejlepší z lidové slovní tvořivosti z období "budování socialismu". 

„Lidé všech věkových kategorií si na akci našli cestu i přes nádherné počasí a určitě se nenudili. Laskavý, ale i satirický a kousavý lidový humor kritizující tehdejší nešvary a nedostatky sice byl mladším generacím bez znalosti souvislostí cizí, ale viděli alespoň nedávnou minulost z trochu jiné stránky než z učebnic. Ti starší zase doplňovali autora o další dobové vtipy, hádanky a názvy,“ podotkl Zdeněk Štefek. Vysvětleny byly i dobové pojmy jako šedý mor, štrougalky, buzertaška, Leninovy sáně, Husákovo ticho a další.

Večer doplňovaly ukázky dobové reklamy uváděné „vajíčkem“, popová hudba včetně Deanna Reeda, vystoupení tehdejších politiků i diskuse na architekturou, stavebnictvím a „Kokosy“.

Spisovatelé Jan Nejedlý a Jakub Šofar vydali lexikon lidové tvořivosti Po práci legraci již v roce 2016. Následně byla vydána i kniha  Po práci legraci II.

Jan Nejedlý píše i knihy pro děti - Mistr sportu skáče z dortu a Malý Humorista.

 

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj