Muzeum v Jílovém láká novými expozicemi

9. 4. 2018

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy mohli návštěvníci prožít nabitý víkend. V sobotu byla otevřena obnovená naučná stezka Jílovské zlaté doly, účastníci slavnostního otevření měli navíc vstup do štol sv. Josefa a sv. Antonína Paduánského zdarma, v neděli byly obohaceny stálé expozice muzea o téma „Jílové v odlesku zlata“. Muzeum v Jílovém tak za finanční podpory Středočeského kraje připravilo pro hlavní sezónu opravdu zajímavé lahůdky. Sobota byla ještě doplněna i vernisáží umělecké výstavy Středočeského sdružení výtvarníků „Středočeští umělci“.

„Chtěl bych ocenit koncepční provázanost jednotlivých expozic muzea. Najdeme tu totiž samostatnou expozici zabývající se historií těžby a zpracování zlata, dále archeologickou expozici Ora et labora, která je zaměřená na nejstarší historii Jílovska, nyní přibyla expozice, která představuje Jílové od 15. do 20. století a v další části muzea je expozice věnovaná trampingu, čili poslednímu století," poznamenal při otevření expozice předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Expozice „Jílové v odlesku zlata“ se zaměřuje na historii nejen těžby zlata, ale i třeba na místní cechy, archeologické nálezy, nechybí zde ani podrobný historický model města nebo časová osa s nejdůležitějšími událostmi. Doplněn byl rovněž multimediální program expozice  Ora et labora o podrobnější virtuální prohlídku kláštera na Ostrově u Davle. Benediktinský klášter Stětí sv. Jana Křtitele na Ostrově u Davle byl založen v roce 999 a je spolu se zaniklým středověkým osídlením na Hradišťku hlavním bodem první expozice.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj