V Kouřimi se slavily lidové velikonoce

1. 4. 2018

Tisíce lidí využily teplejšího, byť občas deštivého víkendového počasí k návštěvě Muzea lidových staveb v Kouřimi, kde probíhaly národopisné pořady zaměřené na velikonoční zvyky. Na bílou sobotu zde bylo možné zažít obchůzku s koledou – tzv. chození s Jidášem a ukázky z divadelní hry Zlomky z pašijí v podání divadelního souboru Mrsťa Prsťa. „Lidové zvyky a povídání o velikonočních obyčejích také tentokrát doplnila tradiční řemesla a techniky, které bylo možné si v dílnách i vyzkoušet,“ doplnil program po návštěvě skanzenu předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V lidových stavbách předváděli dobově odění vesničané zdobení kraslic, předení pašijové nitě, pečení jidášů a smažení pučálky, stloukání másla, podmalby na skle, kování nebo bylinkářství.

Na Boží hod velikonoční zazněly ve skanzenu písně z Chrudimska, Hradecka a Polabí, které si připravil folklórní soubor Lipka, loutkové divadlo Navětvi představilo pohádku "Princ Bajaja".

V neděli skanzen oživilo i velikonoční koulení vajec, malý tradiční jarmark a miletínské tetky z folklórního souboru Barunka, jarmareční písně Michaela Pospíšila a nechyběl ani likérník.

Další národopisné pořady plánuje v I. pololetí skanzen na 29. dubna (před Filipojakubskou nocí), na 20. května (Letnice), 23. června (svatojánská noc) a na 30. června (řemeslné pohádkové léto).