Ve víru velikonoc

28. 3. 2018

Středočeská muzea pokračovala na popeleční středu 28. března v různých formách prezentace lidových tradic souvisejících s tímto svátkem.  "Navštívil jsem dnes Muzeum zlata v Novém Kníně, kde jsem si i vyzkoušel barvit voskem vajíčko, skanzen ve Vysokém Chlumci, který oživovala velikonoční řemesla, hornický domeček v Příbrami, kde jsem zdobil perník i vyráběl píšťalku, muzeum v Novém Strašecí, kde probíhala soutěž o velikonočního beránka. Musím obdivovat to množství nadšených lidí, kteří tvoří tak zajímavý program pro všechny věkové skupiny, musím obdivovat šikovné ruce, které udržují naše tradice a historická řemesla. A jsem rád, že ty akce přitahují i návštěvníky, a to nejen školy," ocenil akce předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.
V Muzeu zlata Nový Knín probíhala tradiční velikonoční prodejní výstava, která prezentovala výsledky rukodělné práce a zvykoslovné činnosti nejen královského horního města Nový Knín, ale třeba i hvozdeckých dětí. Letos byla výstava doplněna dílničkou, ve které se i učily techniky zdobení vajíček.
Ve Vysokém Chlumci výpravy návštěvníků obdivovaly nejen lidové stavby, venkovské chalupy, mlýn, dvorky a zápraží, ale i tradiční zvyky a rukodělné činnosti v nich. Předváděné činnosti byly soustředěny do roubené stodoly a sousedního obytného stavení z Mašova a dalšího historického domu z Arnoštovic i jejich okolí. Zároveň na návštěvníky čekala prohlídka funkčního roubeného vodního mlýna z Radešic. Nejvíce dětského hlaholu bylo slyšet okolo pletení pomlázek, výroby ozdob z kukuřičného šustí i okolo míst, kde se zhotovovaly píšťaly a píšťalky, vytvářely svíčky z včelího vosku, vyráběla keramika, vyřezávaly dřevěné plastiky nebo kde se tradičně zdobily kraslice.
Obdobná akce, zaměřená na podobou velikonočních svátků v hornické domácnosti na počátku 20. století, se konala i v hornickém domku v Příbrami. Zájemci si mohli vlastnoručně vyzkoušet  pletení pomlázek, zdobení perníčků, pečení jidášů, regionální zdobení vajíček, výrobu rákosových píšťalek. Vše v autentickém prostředí, kde nechyběla vůně pečiva, lidové popěvky, tradiční výzdoba i um tvůrců lidových řemesel.
V Novém Strašecí zase proběhl již 8. ročník kulinářského soutěžení O nejhezčího a nejchutnějšího beránka. Odborná porota vybraná z místních osobností i zástupce kraje ohodnotila beránky vzhledově a chuťově, program zpestřilo i  hudební vystoupení. "Musím dodat, že žádný beránek nepřišel nazmar, soutěžní beránci byli nakonec naporcováni a snědeni," doplnil člen poroty Zdeněk Štefek. Výherci v kategorii profesionálů i dětí získali diplom a zaslouženou odměnu.