100 let proměn měst

23. 3. 2018
Stefek

Ve státním zámku Valtice se ve dnech 22. – 23. března konala již XXVIII. konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Téma konference „100 let- proměny měst“ mířilo na výjimečný rok 2018, který je ve znamení 100 let od vzniku republiky, a tak konferenci spolupořádalo vedle Národního památkového ústavu ČR i i Združenie historických miest a obcí SR a Pamiatkový úrad SR.

„Jsem rád, že zde mohu navázat na pokračující spolupráci sdružení s Asociací krajů a reprezentovat i Středočeský kraj, vysoce oceňuji aktivity sdružení v oblasti památkové péče a prezentace našeho kulturního dědictví,“ podotkl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek při předávání cen vítězům soutěže Památka roku 2017. Soutěž, na které spolupracuje sdružení právě s Asociací krajů, získala své vítěze ve 2 kategoriích. V první zvítězil dřevěný most přes řeku v Bystré nad Jizerou. Stavba z počátku 20. století je unikátní svou konstrukcí, takzvaným věšadlovým systémem. Druhou oceněnou památkou je kaple Ukřižování v Jiřetíně pod Jedlovou. Obec tamní poutní místo z 18. století obnovuje už tři desetiletí. 

Obdobná spolupráce s kraji funguje i na další soutěži – Mladí fotografují památky.

V programu konference pak zazněly zajímavé příspěvky zabývající se česko-slovenskou spoluprací při obnově historických center, obnovou výjimečné takřka zaniknuté lokality na Slovensku v Čičmanech, urbanismem Bratislavy, Bardějova, Zlína v posledních 100 letech. Proměny měst v souvislostech s památkovou péči i stavebními předpisy zase ukázaly jiný úhel pohledu a poodhalily i již úspěšně použité náměty pro motivaci k bytové výstavbě. Druhý den program obohatily další referáty – o zvolenském hradu, Lučenci, Dnech evropského dědictví na Slovensku, o muzeu vodní dopravy v Bratislavě nebo přesunech kostelů z Podkarpatské Rusi a východního Slovenska do Čech, proměnách sídel v Čechách za posledních 100 let nebo historických krovech v Chebu.

Akce více než 200 účastníků, kteří reprezentovali i desítky členských měst a obcí včetně těch středočeských, určitě zaujala i nádhernými prostory valtického zámku a jeho okolím.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj