Horní města Krušných Hor v Jílovém

18. 3. 2018
Stefek

17. března dorazila do Regionálního muzea v Jílovém u Prahy putovní výstava „Horní města Krušných hor“. Návštěvníci muzea se tak mohou mimo historie regionální těžby zlata seznámit i s historií hornických měst v Krušných horách, v jednom z nejvýznamnějších rudonosných pohoří nejen v rámci českých zemí, ale i v rámci celé střední Evropy.

„Dnes se hovoří o našem nerostném bohatství zejména v podobě ložisek lithia nebo nedalekých ložisek zlata, výstava však ukazuje i to, že důležitých nerostů máme mnohem více a že naše nerosty hrály svou roli i v historii, v době bronzové to byl třeba cín,“ upozornil při vernisáži předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava představuje horní města Karlovarského i Ústeckého kraje, nechybí Albertamy, Boží Dar, Jáchymov, Ostrov, Přebuz, Cínovec, Měděnec, Mikulov, Místo, Osek, Vejprty a další.

Výstava ukazuje českou část Krušnohoří i jako nominanta zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO v návaznosti na vydání stejnojmenné knihy. Vyšly již dva díly této knihy, první pojednávala o městech v Karlovarském kraji, druhá kniha pojednává o ústecké části hor. Obě knihy množstvím historických i současných fotografií prezentují zdejší krajinu a její jedinečnou hornickou minulost, kulturu i geologické unikáty.

Informační panely jsou vyvedeny v českém a německém jazyce a v Jílovém budou k vidění až do 6. května.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj