V GASKu uvidíte „čas“

11. 3. 2018

Od 10. března obohacuje prostory Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře výstava „Vidět čas“. Tu na vernisáži představili netradiční audiovizuální formou její autoři – Daniel Hanzlík a Pavel Mrkus a návštěvníky dokonale překvapili.

„První dojmy z výstavy jsou nezvyklé, jste vhozeni do velkolepých prostorů a teprve pomalu začínáte vnímat určité poselství, které postupně nabírá i s využitím multimédií na intenzitě. Výsledná kombinace jednotlivých instalací však nakonec vytváří kompaktní celek, který si pak určitě projdete ještě jednou. Chtěl bych navštívit i komentovanou prohlídku, abych si zkonfrontoval své postřehy s autory…,“ sdělil své zážitky z výstavy předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Jednotlivé expozice spojuje téma času, který je zobrazen ve své rozmanitosti a naléhavosti. Naleznete zde modely přírodních procesů ve vazbě na cykličnost zákonitostí, např. sluneční hodiny, instalace zohledňující fáze lidské činnosti s ohledem na budoucnost (iluze stability), odlišné přepisy a zrcadlení téže scény z přírody (bystřina v lese), virtuální objekt pohybující se spolu s návštěvníky (pendulum) nebo i velkolepou instalaci vyhodnocující proces tání ledovců.

Komentované prohlídky se uskuteční 24. března a 26. května, kdy proběhne i křest katalogu. Výstava trvá až do 27. května 2018.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj