Studenti si zkoušeli roli zastupitelů

11. 3. 2018
Stefek

V pátek 9. března se zaplnil sál středočeského Zastupitelstva mladými lidmi. Probíhal zde program Simulace zastupitelstva, který za podpory Středočeského kraje pořádali Mladí demokraté ve spolupráci s Nadací Hannse Seidela. Účastníkům představil krajské zastupitelstvo, Radu kraje a další orgány, rozsah kompetencí zastupitelů, základní finanční rámce krajského rozpočtu i běžnou činnost krajského zastupitele zastupitel Zdeněk Štefek. V bohaté diskusi pak odpovídal na otázky ohledně kumulace funkcí, ohledně konkrétní náplně práce zastupitele a jeho denního režimu, stranou nezůstaly ani otázky na tělo. "Studenti se ptali i třeba na velkou politiku a pozice KSČM, na aktuální události na naší scéně i na důvody mého vstupu do strany nebo na malé zastoupení žen v politice," uvedl příklady Štefek. V zasedacím sále pak proběhlo i vlastní simulované jednání zastupitelstva o několika bodech, studenti s nejlepšími prezentačními a argumentačními schopnostmi získali i ceny - zájezdy do Evropského parlamentu.

"Popřál jsem přítomným, aby zůstali sví a nenechali se nakazit politikařením a aktuální "politickou kulturou", aby se snažili vždy naslouchat i druhým a nebyli jen slepě přesvědčeni o jediné a neměnné pravdě. Protože právě v diskusi a schopnosti vnímat jiné a vyhodnocovat závěry, ve schopnosti neustále hledat pravdu je síla a cesta, jak dál... " dodal Štefek

Zdeněk Štefek, předseda klubu zastupitelů KSČM Středočeského kraje