Kraje se prezentovaly na veletrhu Památky - muzea - řemesla

8. 3. 2018

V Průmyslovém paláci pražského Výstaviště se 8. a 9. března uskutečnil již 6. ročník mezioborového veletrhu Památky – muzea - řemesla 2018. Multioborový veletrh je jedinečný v mnoha ohledech - nezasahuje pouze do oblasti památkové péče, záchrany a konverze historického dědictví a do sféry projektování a stavitelství, ale také do restaurátorství a uměleckého řemesla, muzejnictví, představují se tu nové materiály a technologie, zajímavé projekty, nechybí ani interaktivní ukázky a workshopy.

„Veletrh je zajímavou platformou pro setkávání odborné veřejnosti, majitelů památek, řemeslníků i obecných zájemců o památky a je jistě dobře, že zde měl stánek v rámci Asociace krajů i Středočeský kraj. Však také měl co nabídnout,“ podotkl po zahájení veletrhu u stánku kraje předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Veletrh se uskutečnil pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Národního památkového ústavu, Asociace krajů ČR, Asociace muzeí a galerií ČR, České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě – ČKAIT, Českého národního komitétu ICOMOS, Fakulty architektury ČVUT, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národního technického muzea a dalších subjektů.

Středočeský kraj zde prezentoval nejen zajímavé památky a kulturní instituce na svém území, ale i praktické řemeslo sklářské – u stánku sázavské sklářské huti František. Své zastoupení měl i mezi přítomnými nositeli lidových tradic v expozici Národního ústavu lidové kultury – kouzla zde předváděl řezbář reliéfních forem na perník Jiří Rücker ze středočeských Peček. Další mistři prezentovali podmalbu na sklo, dřevěné hračky, výrobu tkalcovských strojů, košíkářství.

Více jak stovka vystavovatelů představila ale i nejmodernější metody izolací a sanací zdiva, venkovní dlažby, vybavení historických interiérů, hliněné omítky a pece a další stavební materiály a postupy. V expozici Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů předváděli umění další mistři svých oborů. Restaurátoři a řemeslníci ukazovali opravy skleněných vitráží, historického nábytku, pasířství, soch. S využíváním historického dědictví se návštěvníci mohli seznámit i na stánku Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, zejména na příkladu měst Horažďovice, Kadaň, Klatovy, Nepomuk, Ostrov, Slavonice, Svitavy, Trhové Sviny.

Na programu veletrhu byly i odborné konference a semináře. Motto veletrhu „Dejme minulosti budoucnost“ tak dostávalo tyto dny i reálnou podobu.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj