"Jak se žilo za císaře pána" v Kolíně

23. 2. 2018
Stefek

Ve Veigertovském domě v Kolíně byla ve čtvrtek 22. února zahájena výstava "Jak se žilo za císaře pána". "Připomínáme si letos 100 let od vzniku republiky, ale o období předcházejícím si toho moc nepamatujeme. Možná rakousko-uherské vyrovnání, národní obrození, Švejka... Ale co ještě? A právě i o tom je tato výstava..." lákal přítomné při vernisáži předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava představuje období nezvykle dlouhé vlády Františka Josefa I. (1848–1916) od jejích počátků v časech bouřlivých revolucí až po rozpad Rakousko - uherské monarchie. Výstava ukazuje dobu jak v rovině obecných českých dějin (nechybí ani přehledná časová osa), tak také z hlediska každodenního života v různých oblastech lidské činnosti. Využívá zejména bohatých sbírek kolínského muzea, ale nechybí ani zapůjčené předměty z jiných institucí. Část výstavy se zaměřuje také na proměny Kolína v 19. století, a to prostřednictvím dobových fotografiích.

"Trochu na výstavě chybí život obyčejných lidí za císaře pána...", podotkl Štefek. "...jejich prostý život můžeme vidět třeba ve skanzenu v Kouřimi, po nich zkrátka moc sbírkových předmětů nezbylo..." smutně dodal ředitel Vladimír Rišlink.