Když Brdulka ovládne masopust

18. 2. 2018
Stefek

V sobotu 17. února proběhl v areálu Ševčínského dolu v Příbrami na Březových Horách tradiční havířský masopust s lidovou veselicí. „Již po šestnácté spolupracuje na masopustu Hornické muzeum se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína a je dobře, že i letos se na jejich scénky a maškary těšilo tolik lidí, že zaplnily celý areál,“ ocenil akci její dlouhodobý návštěvník, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Bohutínští pořádají masopust ale mnohem delší dobu, nejen oněch 16. Dokonce již nepřetržitě celých 92 let. Však také za uchovávání lidových tradic dostali i ocenění Ministerstva kultury.

Letos se zaměřili na scénky na téma Brdulka – divoženka z Brd a sedm permoníků, nechyběly ani hornické písničky a další postavičky spjaté hornictvím – duch okolních Brd Fabián nebo havíři. „V mládí jsem hrával Prófu ve Sněhurce a sedm trpaslíků, ale ta skončila tehdy jinak než Brdulka…,“ zasmál se Štefek.

Průvod masek vyrazil v čele s Kecalem a jeho družinou za doprovodu kapely z nedaleké hornické vsi Bohutín a došel až k bráně Ševčinského dolu. Tam jim byl udělen souhlas ke vstupu do nádvoří dolu, kde proběhly avizované žertovné scénky i tanečky.

Masopustní veselí v podání bohutínských hasičů se pak přesunulo i do další pobočky Hornického muzea – do Skanzenu ve Vysokém Chlumci. 

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj