Tisíce lidí obdivovaly masopustní veselí v Kouřimi

11. 2. 2018
Stefek

11. února se v Muzeu lidových staveb v Kouřimi konala tradiční lidová slavnost – masopust. Skanzen tak navázal na masopusty, do kterých se zapojily tento a minulý týden i další muzea kraje – v Jílovém u Prahy, Vinařicích, Roztokách u Prahy i v Mělníku.

„Rozšířený kouřimský skanzen se snažíme oživovat po celý rok národopisnými pořady, které obdobně jako dnes lákají stovky a tisíce návštěvníků. Celé rodiny se mohou poutavou formou seznámit nejen s životem a obyčeji našich předků, ale i vyzkoušet si mnoho dříve tradičních činností,“ ocenil aktivity ve skanzenu při své návštěvě předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Národopisný soubor Kohoutek zajišťoval několikrát denně tradiční obchůzku masopustních maškar, zastavoval se u všech hospodářských staveních, hrál, zpíval, tancoval a předváděl scénky.

V chalupách bylo možné se dozvědět mnohé o tradici masopustu, ochutnat zabijačkové pochoutky, koblihy i šišky, zapojit se do výroby papírových růží, laufrovských klobouků nebo vozembouchů.

Masopust  je třídenní svátek a také slavnostní období mezi svátky Tří králů a Popeleční středou, je tedy dle data Velikonoc každoročně jinak dlouhý a představuje období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Probíhaly během něj taneční zábavy, zabijačky a také hodně svatby. Vrcholí Tučným čtvrtkem, který je spojen se zabijačkou a hostinou.

Masopusty v krajských muzeích pokračují v sobotu 17. února akcemi v Hornickém muzeu v Příbrami a ve skanzenu ve Vysokém Chlumci.

Kouřimský skanzen čekají i další národopisné pořady - Bílá sobota 31. března, Boží hod velikonoční 1. dubna, před Filipojakubskou nocí 29. dubna, Letnice 20. Května a Svatojánská noc 23. června. Na léto chystá skanzen v řadě termínů řemeslné pohádkové léto.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj