Středočeský kraj může být regionem budoucnosti

17. 1. 2018
Stefek

Pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové se konala 16. ledna v ELI Beamlines v Dolních Břežanech konference „Středočeský kraj – region budoucnosti“. Za kraj konferenci zahájil radní pro oblast bezpečnosti a ICT Robert Bezděk. Projekt pro obce a města www.zrychli.net, který je základem pro další rozvoj chytrých měst, představila ve svém vystoupení ředitelka Středočeského inovačního centra Rut Bízková.

Konferenci rozproudila úvodní přednáška Milana Zeleného, profesora, ekonoma a vědce, který se věnoval velkému společenskému a ekonomickému přerodu, jehož jsme svědky. Velkým změnám, které není snadné předvídat a dlouhodobě plánovat, které se musí řešit i operativně a budou klást nároky na budoucí generace. Představil i řadu modelů fungování regionů pro nejbližší budoucnost. Diskuse se stočila i třeba na veřejnou dopravu.

Poté se již v zajímavých přednáškách rozebíraly konkrétně jednotlivé oblasti možného rozvoje kraje. Internet a využití otevřených formátů dat, přínosy moderních technologií sociálním službám, domácí péči, zdravotnictví, využití moderních technologií v podnikání na případu Liftago, budoucí požadavky na absolventy škol ze strany zaměstnavatelů, fungování motivačních systémů nakládání s odpady, představována byla i témata energeticky efektivních budov a nezbytné infrastruktury chytrých měst. „Středočeský kraj má některé specifické NEJ, roste nám neustále počet obyvatel a většina obyvatel žije v malých obcích, máme přetíženou silniční síť a v centru Prahu. I dnešní konference ale ukázala, že máme potenciál stát se jedním z nejbohatších regionů Evropy, který bude moderní, prosperující, bohatý a bude umožňovat lidem aktivní a plnohodnotný život,“ shrnul akci zastupitel Zdeněk Štefek.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj