V Mělníku si připomínají Viktora Dyka

12. 1. 2018

U příležitosti oslav výročí 100 let od vzniku Československa si v Regionálním muzeu v Mělníku připomínají od čtvrtka 11. ledna zdejšího významného rodáka, básníka, žurnalistu a politika Viktora Dyka (1877 – 1931). Slavnostního zahájení výstavy, na které nechyběla ani recitace Dykových veršů, se zúčastnil i předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek:

„Viktor Dyk byl silnou a vyvíjející se osobností, vždyť usiloval o samostatný stát ještě v dobách, kdy se Rakousko-Uhersko zdálo na vrcholu sil, dávno před snahami Masaryka a dalších... A nezastavilo ho ani vězení. Jistě každý zná jeho burcující báseň Země mluví, ale i mnoho jiných děl je vlastně aktuálních i dnes. Je dobře, že na něj v rámci oslav vzniku Československa nezapomínáme.“

Dykovi je věnováno na výstavě několik panelů, které popisují jeho vývoj od mládí až do posledních let. Vystaveny jsou rovněž předměty z jeho pozůstalosti včetně rukopisných konceptů a korespondence jeho manželky. K vidění jsou také některá z básníkových publikovaných děl. Prezentované historické pohlednice návštěvníkům ukazují bývalou podobu a postupnou proměnu Dykova rodného kraje. Výstava vznikla díky spolupráci muzea se sběratelem melnicensií, panem Milanem Honzíkem.