Delegace Středočeského kraje zahájila další rok spolupráce s Porýním-Falcem

12. 1. 2018
Stefek

Na pozvání zemské ministerské předsedkyně paní Malu Dreyer navštívila 10. ledna delegace Středočeského kraje v čele s radním pro kulturu a památkovou péči Karlem Horčičkou Mohuč (Mainz). V jednodenním nabitém programu podiskutovali s řadou představitelů partnerského regionu.

„Hlavními tématy diskusí byla oblast výměn mládeže a studentů, oblast školství, kultury, kulturního dědictví a rozvoj cestovního ruchu. Ujistili jsem naše partnery, že máme zájem o další rozvoj našich vztahů, protože vzájemné poznávání a prohlubování spolupráce je cestou k jednotné a mírové Evropě,“ sdělil radní Horčička.

Zástupci Středočeského kraje se setkali s předsedou Zemského sněmu Porýní – Falc, panem Hendrikem Heringem, se státní tajemnicí paní Heike Raab, se zemským ministrem pro vědu, další vzdělávání a kulturu prof. Dr. Wolfem, s předsedou Výboru pro vědu, další vzdělávání a kulturu Manfredem Geisem a s dalšími významnými osobnostmi Porýní - Falc.

„V oblasti cestovního ruchu máme mnoho styčných bodů i obdobné problémy, které můžeme řešit i společně nebo se u druhého inspirovat. Oba regiony jsme navíc součástí Čtyřdohody, tedy partnerství čtyř regionů z České republiky, Německa, Polska a Francie, což nám otevírá i nové možnosti spolupráce, kterou chceme dále rozvíjet,“ podotkl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Spolková země Porýní – Falc produkuje 70% celkového objemu vína v Německu, právem tedy bylo na programu i setkání s diplomaty a konzulárním sborem ve Vinných sklepech Státního kancléřství, kde s hosty s oblibou sedával i Helmut Kohl.

Zajímavá byla i rychlá prohlídka historického centra, katedrály, pobřeží Rýna i Gutenbergova muzea. Návštěva byla zakončena novoroční recepcí ministerské předsedkyně spolkové země paní Malu Dreyer, která Porýní - Falc vede od ledna 2013, naposledy byla do funkce potvrzena po volbách na jaře 2016.