Adventní Kutná Hora má co nabídnout

10. 12. 2017
Stefek

Kdo se vypravil v sobotu 9. prosince do Kutné Hory „na slepo“, byl jistě při toulkách historickým centrem překvapen množstvím stánků, které zvaly na sladkosti připravené na různé způsoby. Místní cukráři a kavárníci zde totiž připravili sladkou vánoční procházku, na které se mohly děti dokonce zapojit do ochutnávkové soutěže, kterou prováděl sněhulák Ferda.

Mnoho dobrot nabízely stánky na jarmarku před Českým muzeem stříbra, kam zavítal i předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. „Advent na Hrádku je tradiční akcí muzea, vždy se těším na neopakovatelnou atmosféru a dnes i na ladovské obrázky,“ sdělil. V muzeu totiž zároveň probíhala výstava téměř 60 obrazů a ilustrací Aleny Ladové, kterou navštívil i její syn, Josef Lada. Další část výstavy představovala lidové vánoční zvyky a atmosféru doplňovaly akvarely a řezby Hany Richterové. Akci doplňovala i soutěž, výtvarné dílny, zpívání koled v podání skupiny Euphorica nebo Vodnická pohádka loutkového divadla.

Z jiného soudku byla zase komentovaná prohlídka výstavy Lajka s Aurelem Klimtem, která proběhla v Galerii Středočeského kraje. „Nedivím se, že je nová výstava hojně navštěvovaná, příběh, ale i přímo výstava má hloubku a obsahuje velké poselství celému lidstvu, které je ostatně ukryté i v dalších zdejších prostorách“, sdělil své dojmy Štefek, který v GASKu zároveň navštívil i moderní výstavu Jakuba Švédy Technovirus. Vánoční atmosféra vládla samozřejmě i zde, dotvářely jí i podvečerní koncerty.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj