Do polabského skanzenu dorazily lidové vánoce

19. 11. 2017
Stefek

Ve skanzenu v Přerově nad Labem byla 17. listopadu otevřena tradiční vánoční výstava - Lidové Vánoce v Polabí. Je každoročně umístěna do celého areálu skanzenu a ukazuje v chalupách scény ze života našich předků, starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů. Začíná se starodávnými přástkami a dračkami s podvečerním besedováním, obchůzkami barborek a lucek a mikulášským průvodem s nadílkou a končí se tříkrálovými slavnostmi. Nechybí ani příprava na vánoční svátky v polabské lidové kuchyni či ukázky starých druhů vánočního cukroví, pověry a věštby. Nově jsou zde letos vystaveny všechny lidové betlémy z vlastních sbírek.

„O víkendech doplňuje výstavu zajímavý program s dílničkami, ukázkami starých řemesel a prodejem dárků. Viděl jsem tam v neděli práci na kolovrátku, zpracování ovčího rouna, mozaiky ze skla, paličkování, ruční výrobky z foukaného skla, vánoční pečení, kovářské řemeslo i řadu dalších,“ popsal doplňkový program po své návštěvě předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

O dalších víkendech bude možné vidět i ozdobičky ze slámy a keramiky, další výrobky z různých přírodních materiálů, uměleckého dřevořezbáře, kovářské a košíkářské řemeslo, zdobení perníčků, zpracování vizovického těsta, výrobu pometel, výrobky z korálků, slámy a mnohé další činnosti.

Výstava probíhá až do konce roku.

Fotogalerie

Přerov-vánoce
Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj