Ze svatomartinské jízdy v Přerově nad Labem

12. 11. 2017
Stefek

Také v Přerově nad Labem si lidé v sobotu 11. listopadu připomněli svatomartinské tradice. Obec ve spolupráci se společností Henricus a Polabským muzeem uspořádaly ve zdejším skanzenu svatomartinskou jízdu. Prostory skanzenu symbolizovaly městečko Amiens, kam Martin přijel na bílém koni s pomocníky vybírat daně pro Římany. Po kontaktu s promrzlým žebrákem však prozřel, zbavil se svého pláště, který žebrákovi věnoval, odešel z armády a žil dále prostě a v chudobě.

Mezi skandujícím lidem byl i předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který si na vlastní kůži vyzkoušel, že zpupnost vůči výběrčím daní se nevyplácí. "Spolupráce muzea s obcí je dlouhodobá a příkladná, jsem rád, že se nezapomnělo ani na drobné občerstvení, svařáček či grog a další program, možnost vyfotit se s Martinem na koni využily nejen děti. Určitě je ale možné svatomartinskou jízdu ještě více zpestřit. Každopádně se těším do skanzenu již na další akci, na tradiční Lidové vánoce v Polabí," dodal.

svatomartinska_jizda