Předvolební hysterie nebo vážný otřes na kraji?

24. 10. 2017
Milata

Předvolební doba je ve finále a zajímavé věci se dějí i na Středočeském kraji. Rozbuškou byl únik informací k auditu na Krajské správě a údržbě silnic. Přesněji řečeno: části ODS se nelíbí, že výsledný audit pouze zamete vše pod koberec a proběhne ve stylu „vlk se nažral, ale koza zůstane celá“. Za tu kozu se však začala považovat samotná hejtmanka Pokorná-Jermanová za ANO, které se přístup jejího koaličního partnera dotkl. Veřejně prohlásila, že únik informací k auditu, který předseda Finančního výboru Pánek za ODS neměl mít vůbec v ruce, nechá přešetřit.

Aby toho nebylo málo, zlobí ostatní koaliční subjekty. Radní pro majetek Macháček, který si vzal do rukou i gesci veřejných zakázek, což jak se ukázalo, a na což jsme upozorňovali, je smrtelná kombinace. Buď to bude dělat hala bala, ale v tom případě průšvih na sebe nenechá dlouho čekat, nebo se bude snažit to dělat odpovědně, ale v tu chvíli nemá šanci stíhat. Vypadá to výsledně tak, že radní Macháček nestíhá, ale zlí jazykové tvrdí, že chodí do práce až na desátou. Nevím, kde je pravda, vím jen, jak dlouho probíhá zakázka třeba na notebooky, které na kraji ani po roce nikdo neviděl. Druhým problematickým radním za STAN je Věslav Michalik, který má škraloup s nezvládnutím kotlíkových dotací, kdy řada lidí zbytečně trávila noci před krajským úřadem. I o jeho hlavu nyní hejtmanka požádala. Volební lídr STANu pan Rakušan, si pochopitelně takovou čistku nemohl nechat líbit a ozval se se zásadním nesouhlasem. Zákulisní informace, ale hovoří i o pnutí v samotném STANu…

Do toho se přičtou problémy v kultuře, kdy na jaře na odstřel byl radní pro kulturu za odštěpeneckou část TOP09. Nezvládnutou integraci dopravy na Kladensku, rozpadající se zdravotnictví na Sedlčansku, i padající mosty po celém kraji – najednou se projevují pro vládnoucí koalice systémové problémy – a to nesystémové rozdělení daní v neprospěch Středočeského kraje. Je tak otázkou, jak je možné, že kraj za vlády levice fungoval. I to je jeden z důvodů proč volit KSČM má smysl.

Autor: 
Zdeněk Milata, krajský zastupitel za KSČM