Zpráva z mimořádného zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje

23. 8. 2017
Zastupitelstvo

Na programu bylo navýšení platů zdravotním sestrám a schválení mimořádného termínu dotačního řízení pro sociální služby.

Nás zajímalo, ústy předsedy Klubu zastupitelů proč nebyly zařazeny nekonfliktní body jako například pozemky apod.

Zastupitel Horčička (ČSSD) navrhl zařadit jako bod jednání otázku kotlíkových dotací. Hejtmanka vyslovila přání, aby to bylo na dalším zastupitelstvu kraje.

Pro návrh hlasovali pouze zastupitelé ČSSD, KSČM a zbytkové TOP09. Koalice jednohlasně návrh nepodpořila. PRO 18, PROTI 25, ZDRŽELO SE – nedokázali sečíst – na základě zpochybnění součtu ze strany zastupitele Milaty (KSČM) se hlasovalo znovu, nově: PRO 18, PROTI 19, ZDRŽEL SE 24. Na základě zpochybnění předsedy mandátové komise zastupitele Bezděka (ANO2011) se hlasovalo potřetí: PRO 18, PROTI 18, ZDRŽEL SE 2

Návrh neprošel.

Hlasování o programu: PRO jednomyslně

V oblasti zdravotnictví šlo o ty slibované 2 tisíce pro sestry ve směnném a nepřetržitém provozu u lůžek pro letošní rok. Celkem se jedná o více jak 42 milionů pro 27 zařízení v našem kraji. Slibováno bylo již za červenec, ale ministerstvo to nezvládlo. Ono jestli tam bylo více tak šikovných jako na našem kraji, kterým první žádost vrátili pro podstatné chyby, tak se ani nedivím. Od příštího roku by tyto finance měly být zapracovány v Úhradové vyhlášce.

Dle slov radního Kupky pro zdravotnictví (ODS) se zapomnělo na zvýšení platů dalšího zdravotnického personálu. Zastupitel Seidl (ČSSD) konstatoval, že po platnosti zákona od září budou mít přidáno i sanitáři.

V oblasti sociálních věcí se jednalo o rozdělení dotace v rámci mimořádného termínu dotačního řízení na rok 2017 v celkové výši 141 420 400 Kč na navýšení mezd, prostředky poskytnuty MPSV (125,7 mil) a z nevyčerpaných účelově alokovaných prostředků v rezervě (15,7 mil). Rozděleno 456 poskytovatelům soc. služeb. Schváleno i použití dalších případně obdržených prostředků z MPSV na stejný účel.

Dále následovala zpráva ze zasedání Rady Středočeského kraje.

Zde se diskutovaly kotlíkové dotace, pravidla rozdělování fondu hejtmana – hejtmanka sdělila, že podporují život v obcích, nepodporují rekonstrukce sportovních zařízení, a nepodporují ty kdo žádají ve fondu po neprojití jejich žádosti právě ve fondu hejtmana. V Nemocnici v Příbrami bylo uzavřeno oddělení ORL – radní Kupka (ODS) vysvětloval aktuální stav. Primář odešel z Příbrami do Nemocnice Krč v Praze. Zastupitel Řihák (ČSSD) konstatoval, že náměstek Kupka zdravotnictví politizuje. Exhejtman Petera konstatoval, že to bylo původní vedení kraje, které uzavřelo dohodu o spolupráci s Thomayerovou nemocnicí a Nemocnicí na Homolce.

V diskusi jsem položil dotaz na zhodnocení průběhu nelegální technoparty v katastru Obce Oseček na konci července 2017 panu Rakušanovi (STAN), který má jako náměstek oblast bezpečnosti na starosti. K tomu proběhla kratší diskuse. Pan náměstek odpoví písemně.

Mgr. Zdeněk Milata, zastupitel Středočeského kraje