M. Vostrá: „Zachraňme“ Bělobrádka

3. 8. 2017

I tak by se dala vnímat snaha KDU-ČSL za každou cenu získat občany na svoji stranu v podzimních parlamentních volbách. Bělobrádkovy nápady jsou opravdu obdivuhodné. Napřed bratření s landsmanšaftem, který považuje za milé sousedy, následně bombasticky zveřejněné spojení se STAN a pak panický úprk z této dohody. Využít se dá opravdu všechno. A tak lidovecký hejtman Čunek vyhlásil výjimečný stav na Zlínsku, který má účinně zabránit šíření afrického moru u divokých prasat.

Využití ke zviditelnění lidovců je i v tomto případě maximální. Kolik však bude tato aktivita stát, kolik financí bude potřebovat Čunek na elektrické ohradníky či odchytové klece, však neříká. Africký mor prasat registrujeme v Polsku i na Ukrajině. Na jedno však lidovci opět zapomněli, pomoci těm, kteří se zabývají chovem prasat. Opatření jsou jistě potřebná, ale příliš tvrdá a chovatele opět připraví o velkou část zisku z prodeje masa. Patrně i oni by si zasloužili kompenzaci od ministerstva zemědělství, které vede, jak jinak, opět představitel KDU-ČSL. Pokud je vyhlášen na Zlínsku výjimečný stav, odpadají výběrová řízení, takže by všechny výdaje na jistě nutná opatření měla být transparentně zveřejněna.

Dalším Bělobrádkovo prohlášením vzhledem k rostoucím obavám, jaké budou volební preference této strany, je, že pokud lidovci dosáhnou horších výsledků než v minulých předčasných parlamentních volbách, odstoupí. Bělobrádek vede lidovce od roku 2010. Zdali dobře či s různými eskamotérskými kousky, posuďte sami. Jedno je jim však nutné přiznat. Ať už se jedná o africký mor u divokých prasat či problémy zemědělců, sadařů, pěstitelů i chovatelů v rámci letošních výkyvů počasí, dokáže je KDU-ČSL využít ve své marketingové strategii. Pasují se do role zachránců a tiše pomíjí, že při svých postech a ministerských křeslech nenabízí žádná systematická řešení.

Autor: 
Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně poslaneckého klubu a kandidátka KSČM do PS PČR za Středočeský kraj
Zdroj: 
Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně poslaneckého klubu a kandidátka KSČM do PS PČR za Středočeský kraj