Otázka pro Ing. Josefa Dovolila

18. 5. 2017
Josef Dovolil

Otázka: Za 1. čtvrtletí letošního roku se v kraji v rámci rozpočtového určení daní vybralo o 216 milionů korun více oproti předpokladu. Na co by podle vás tyto peníze měly jít?

Jsem rád, že po nedávném období hospodářské krize, kdy Středočeský kraj musel z důvodu nižších daňových příjmů výrazně omezovat výdaje ve většině oblastí svého působení, přichází období, které naplňuje optimistické představy některých kolegů zastupitelů. Je to jistě dobrá zpráva především pro občany kraje, protože 216 milionů korun je i pro takto rozlehlý kraj nemalá částka a měli by tento příznivý vývoj daňových příjmů lidé v kraji postupně pocítit v každodenním životě.

Jako velký problém vidím v našem kraji silniční dopravu a její negativní dopady na obyvatele kraje, proto bych velmi uvítal, kdyby část těchto peněz byla využita na přípravu, projekci a realizaci obchvatů obcí, rekonstrukce dopravních staveb a kofinancování projektů v oblasti dopravy.

Další oblastí, kde by část z těchto peněz měla být využita, je údržba a opravy nemovitého majetku kraje ve školství, sociálních službách, kultuře a zdravotnictví. Mám na mysli hlavně budovy škol a sociálních zařízení, snižování jejich energetické náročnosti s maximálním využitím státních programů.

V oblasti nových investic vidím potřebu v budování dalšího domova pro seniory. V minulém volebním období se podařilo v daleko složitějších ekonomických podmínkách dokončit Domov seniorů v Uhlířských Janovicích, současný vývoj ekonomiky k zahájení takovýchto staveb přímo vybízí!

Jistě bychom našli spoustu dalších oblastí, kam by bylo dobré tyto finance směřovat, ale vždy jde o určení priorit a peněz nebude nikdy dost na pokrytí všech našich přání.

Na závěr si nemohu odpustit připomenutí jednoho nezvratného faktu, a to že po dobách hojnosti, které prožíváme právě nyní, přijde zákonitě období recese a dobrý hospodář by s tím měl počítat.

Ing. Josef Dovolil
zastupitel, člen finančního výboru