KSČM: Tzv. obranná smlouva s USA zbavuje ČR suverenity

30. 4. 2023

KSČM: Tzv. obranná smlouva s USA zbavuje ČR suverenity

(Praha 30. 4. 2023) Pravicová vláda P. Fialy schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Tato smlouva upravuje podmínky pro pobyt amerických vojsk na území České republiky, v podstatě je zbavuje jakékoli odpovědnosti a Českou republiku kontroly nad nimi.
KSČM tuto smlouvu důrazně odmítá, neboť naši zemi zbavuje posledních zbytků suverenity a vede ji do zcela otrockého postavení vůči USA. Jde o smlouvu, která není prospěšná pro Českou republiku a její občany, ale pouze pro Spojené státy a jejich zájmy.

Americké jednotky a vojenská technika budou moci přijíždět na území ČR bez jakékoli kontroly z naší strany. Americká armáda si může zřizovat na českých vojenských základnách a ve vojenských výcvikových prostorech svá vlastní vojenská zařízení, která bude mít zcela pod svou kontrolou bez jakýchkoli pravomocí české strany. Bude zde moci provozovat například vlastní rekreační zařízení či prodejny. Česká republika se také vzdala výsadního práva na trestní stíhání příslušníků ozbrojených sil USA za trestné činy jimi spáchané na území České republiky. Ozbrojené síly USA a jejich dodavatelé jsou rovněž zproštěni od placení DPH a dalších daní. Případné stavební zakázky se mají řídit primárně právem USA a stejně tak pracovně právní vztahy u dodavatelů USA. Česká republika se tak zcela zbavuje vlivu na to, co se na našem vlastním území bude dít.

Nejde tak v žádném případě o smlouvu, která by měla přispět k mezinárodnímu míru a stabilitě a prohloubit spolupráci v oblastech obrany a bezpečnosti. V prvé řadě jde o to, aby zde Spojené státy mohly bezplatně a beztrestně působit a zvyšovat svou kontrolu nad dalšími státy. Stačí si jen připomenout americké tajné věznice, které Spojené státy zřizovaly na svých vojenských základnách v různých zemích, kde v minulosti věznily a mučily své skutečné či domnělé odpůrce.

Vyzýváme proto občany, aby se proti této smlouvě postavili a řekli jí jasné NE!